Smältdegel projekt (till ugnen ja glömde fota)

Detta är ett två helgers projekt, där jag började tillverka en smältugn för främst aluminium och brons, samt möjligen andra legeringar. Men i först hand aluminium. Det är en liten ugn för jag vill lära mig processen av att smälta, och göra sandformar för till en början ämnen som jag kan bearbeta i maskin.

Så denna post avhandlar väl främst smältdegeln som jag gjorde av en bit ämnesrör jag köpte på skroten för ngt år sen som aldrig vart använt till det som var tänkt..  Så det svarvades av och snyggades till och en 6mm tjock stålplatta pressade in i botten och svetsade på sedan på plats utifrån för att sedan svarvas platt igen, hål för öron borrades som sedan svetsade igen inifrån.

Stålkärl tenderar att med tiden “ätas upp”.. men ja detta är 12mm i väggen och 6mm i botten.. jag gissar på att det kommer ta en stund innan det brinner igenom…