Banjo styled 9″ bakaxel.

Jag har jue då gjort lite efterforskningar i mitt bakaxel dilemma och börjat inse att en ny bakaxel är på sin plats.. Bland annat för att min bakaxel är för kort. Så efter mycket googlande, letande och patentverket sökande så börja det uppdagas information om hur banjo axeln tillkommer idag. Då ford la ner tillverkningen av dessa bakaxlar med Bronco -78 enligt diverse siter så är dom “hard to get.” Dom som tillverkades har dessutom över tiden visat sig vara inte alls så starka som de var tänkta att vara. Och därmed dök “diamant” bakaxeln upp eller även känd som “Star Wars” bakaxeln. Vilket i praktiken är en Banjo 9″ axel med vissa förstärkningar.

Således har jag gjort en djupdykning i ämnet, spårat ner bultmönster och dimensioner och satt mig i Solidworks. Detta är en “bas” för en förstärkt 9″ ford bakaxel. Den är gjord enligt de gamla måtten för en Ford 9″ bakaxel men på bilden utan förstärkningar öht. eller för den delen länk fästen eller lager ändar. Detta är vad vi kan kalla ett “skal”. Med lite efterforskningar gjorda skulle denna axel kosta mig mer o köpa materialet till än o köpa en Fab9 bakaxel. Men å andra sidan skulle den kunna serie produceras till en bråkdel av priset på ett amerikansk tillverkat bakaxel hus.

Här kommer lite bilder från Solidworks.